رئیس اداره دانشجویان بینالملل دانشگاه فردوسی مشهد گفت: هنگامیکه موضوع ديپلماسی علم و فنآوری به ميان مـیآيـد، بـدان معناست كه میتوانیم از علم و فناوری بهعنوان وسيلهای برای رسيدن بـه اهـداف و منـافع ملـی استفاده کنیم.
دکتر زینب مؤذنزاده در گفتوگو با خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان، در خصوص اهمیت جذب توریسم علمی در کشور، اظهار کرد: يكی از راههای معرفی ظرفيتهای علمی، اقتصادی، سياسی و فناوری كشور از طريق فارغالتحصیلان دانشگاهی است و ما میتوانيم با پرورش دانشجويان خارجی از آنها بهعنوان سفيران علم و فناوری جمهوری اسلامی ايران در ساير كشورها بهرهمند شويم.
وی ادامه داد: جذب دانشجويان بینالمللی ازیکطرف توانمندیهای دانشگاه ما را به سایر مراکز علمی جهان معرفی میکند و از طرف دیگر سبب میشود برای رسیدن به استانداردهای جهانی تلاش کنیم تا زیرساختهای مناسب را به وجود آوریم.
رئیس اداره دانشجویان بینالملل دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص عواملی که باعث جذب توریسم علمی در کشور میشود، عنوان کرد: براي داشتن يك ديپلماسي موفق و درعینحال بهرهمند شدن از همه حقوق خود در حوزه علم و فناوري لازم است با تمركز بيشتري روي ديپلماسي علمي کارکنیم.
مؤذنزاده با تأکید بااینکه همه دانشگاههای برتر دنیا به موضوع توریسم علمی توجه خاصی دارند، تصریح کرد: افزایش ظرفیت و توان دانشگاههای کشور، اعطاي بورس تحصيلي، معرفي پتانسيل دانشگاه در فضاي مجازي، همايشهاي بینالمللی، تفاهمهاي علمي- بینالمللی ازجمله راههای جذب توريسم علمي است كه ميتوان به آن اشاره کرد.
وی در خصوص موقعیت و وضعیت استان خراسان رضوی درزمینهٔ توریسم علمی، تصریح کرد: جذب دانشجويان بینالمللی در دانشگاه فردوسي مشهد بهعنوان يكي از دانشگاههاي جامع و توانمند كشور تحت حمايت همكاران فرهيخته گروههای آموزشي و با فرآيندي نظاممند در حال انجام است. با عنايت به وجود مرقد مطهر حضرت رضا (ع) در مشهد و بر اساس رئوس برنامه ديپلماسي علمي- فرهنگي، تلاش و كوشش مسئولان اين دانشگاه تاكنون حدود 1500 دانشجوي بینالمللی پذیرششده است.
رئیس اداره دانشجویان بینالملل دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود 22 هزار دانشجوی غیر ایرانی در دانشگاههای ايران مشغول به تحصيل هستند كه حدود 6 هزار دانشجوي بورسيه هستند و باقی آنان با هزينه خودشان تحصيل ميكنند. در لايحه برنامه ششم توسعه كشور موضوع بينالمللي شدن دانشگاهها و جذب 100 هزار دانشجوي خارجي بهعنوان الزام و راهبرد مطرحشده است.
مؤذنزاده اضافه کرد: در راستاي توسعه تعاملات، مراودات و ارتباطات پايدارتر و ثمربخشتر بينالمللي، ورود در بازار رقابت كيفي و علمي با دانشگاهها و مراكز معتبر جهاني، همچنين گسترش زبان فارسي و معرفي فرهنگ و تمدن ايران اسلامي و تبادل اطلاعات، افكار و دانش و هنر، دانشگاه فردوسي مشهد تاكنون اقدامات و سرمایهگذاریهای بسياري در حوزههای مختلف ازجمله حوزه علمی و فرهنگي کرده است كه میتوان به برگزاري چندين دوره جشنواره فرهنگي- ورزشي و جشن فرهنگ ملل در سطح بینالمللی و برگزاري مراسم مذهبي فراوان و اردوهاي ایرانشناسی و ... اشاره کرد كه حضور حدود 1500 نفر دانشجو و دانشپذیر بینالمللی و همچنين كسب رتبه برتر در حوزه بینالمللی از سوي وزارت علوم تحقيقات و فناوري خود گواه اين مدعا است.
وی افزود: براي تحقق اهداف عاليه كشور مبني بر توسعه ديپلماسي فرهنگي، علمی باهدف گسترش جذب و پذيرش دانشجويان بینالمللی و همچنين به خاطر حفظ شأن و منزلت فرهنگي جمهوري اسلامي ايران ادامه ارائه تسهيلات و خدمات مناسب به آنها ضروري به نظر میرسد، لذا استانداردسازي و تأمين زيرساختها و خوابگاه براي دانشجويان تدريس به زبان انگليسي تعريف دورههاي خاص تحصيلات تكميلي و پشتيبانيهاي علمي از اين دانشجويان و تسهيل امور كنسولي آنان كه از موانع اصلي جذب دانشجوي بینالمللی است، از مواردي است كه در دستور کار اين دانشگاه قرارداد.
رئیس اداره دانشجویان بینالمللی دانشگاه فردوسی مشهد یادآور شد: در حال حاضر تقریباً در تمامی رشتهها و در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری از 21 کشور دنیا دانشجوی بینالمللی در دانشگاه فردوسی مشهد مشغول به تحصیل هستند؛ همچنین حدود 6000 دانشجو در استان خراسان رضوی تحصیل میکنند.